Praktijk Hanna Zijlstra: diėtist, psycholoog en coach
Begeleiding
Begeleiding bij eetproblemen, eetstoornissen en hardnekkig overgewicht
Mijn begeleiding bij eetproblemen (zoals het prikkelbare darmsyndroom), eetstoornissen (zoals emotionele eetbuien, boulimia en (milde) anorexia nervosa klachten) en hardnekkig overgewicht is afgestemd op de persoon. Hierdoor ligt het accent de ene keer meer op het veranderen van de voeding en de andere keer meer op coaching door het krijgen van psychologisch inzicht en het bereiken van persoonlijke groei en vrijheid.
Wat is het prikkelbare darmsyndroom (PDS)?
Heb je langer dan 6 maanden buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen, ontlastingsproblemen (te vast, te dun of allebei) en is er geen medische oorzaak voor te vinden, dan heb je waarschijnlijk het prikkelbare darmsyndroom. Andere namen hiervoor zijn ‘Spastische colon/ dikke darm’ of Irritable Bowel Syndrome (IBS).
De oorzaak van PDS is nog niet helemaal duidelijk, maar bij veel mensen speelt overgevoeligheid voor FODMAP’s (bepaalde soorten koolhydraten), een rol en kunnen angst, stress en een drukke levensstijl de klachten verergeren.
Gelukkig is er tegenwoordig een oplossing voor. Het FODMAP-beperkte dieet vermindert de PDS-klachten aanzienlijk. Wordt dit dieet gecombineerd met een psychologische aanpak zoals Cognitieve gedragstherapie dan kunnen de klachten grotendeels of helemaal verdwijnen.
FODMaP-beperkte dieet
Bij het FODMAP-beperkte dieet laat je de eerste 6 weken alle producten die FODMAP’s bevatten weg. Na die periode voeg je deze producten stapsgewijs weer toe aan je voeding om te ontdekken voor welke producten jíj gevoelig bent. Iedereen heeft namelijk een eigen drempel wat betreft de gevoeligheid voor deze producten. Het FODMAP-beperkte dieet is een tamelijk ingewikkeld dieet, daarom is het aan te raden om het onder begeleiding van een diëtist te volgen.
Cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie staan je gedachten en het bijstellen van je gedachten centraal. Door op een andere manier naar je PDS-klachten te kijken, zul je minder angst en stress ervaren, waardoor je PDS-klachten nog verder zullen verminderen.
Wat is een emotionele eetbui en boulimia
Heb je regelmatig eetbuien en heb je daarbij het gevoel de controle te verliezen, dan heb je mogelijk last van emotionele eetbuien of boulimia. Dikwijls hangt het samen met perfectionisme, een weinig assertieve houding, altijd aardig voor andere willen zijn en weinig zelfvertrouwen, maar het kan ook te maken hebben met ingeslikte woede, teleurstelling, verdriet, eenzaamheid, verveling of moeheid waar je niet aan toe durft te geven.
Psychologische aanpak
Een psychologische aanpak blijkt het meest effectief. Zie hieronder bij psychologische technieken.
Diëten
Indien je ook wilt afvallen, dan is een combinatie met een voedingsadvies mogelijk. Zie hiervoor het stukje ‘wat is hardnekkig overgewicht’.
Wat zijn (milde) anorexia klachten
Heb je ondergewicht en vind je het doodeng om aan te komen? Of heb je in het verleden anorexia nervosa gehad en komen de anorexia symptomen nu weer terug? Dan kan een goed gesprek, psychologische begeleiding en een voedingsadvies helpen.
Wat is hardnekkig overgewicht?
Heb je al vaak (succesvolle) afvalpogingen gedaan, maar kom je toch steeds weer aan, dan is er sprake van hardnekkig overgewicht. De diepere oorzaak is blijkbaar nog niet aangepakt. Bij hardnekkig overgewicht bestaat de behandeling uit een psychologische aanpak. Als je wilt kun je daarnaast ook een voedingsadvies krijgen.
Psychologische technieken
Voor de psychologische begeleiding gebruik ik diverse psychologische technieken: zoals Cognitieve gedragstherapie, ACT, mindfulness, NLP, EMDR en Korte oplossingsgerichte therapie. Daarnaast werk ik met zelf-management technieken zoals het leren doelen stellen, vooruit denken en plannen, zodat voedselverleidingen makkelijker te weerstaan zijn. Zie voor meer details de informatie onder de knop 'Coaching'.
Voedings- en dieetadviezen
Er zijn verschillende mogelijkheden. Een mogelijkheid is een voedingsadvies gebaseerd op gezonde voeding met ook af en toe wat lekkers. Een andere mogelijkheid is een twee fase voedingsadvies met eerst enkele weken een hoog eiwitrijk dieet / laag koolhydraten dieet op basis van gewone voedingsmiddelen of bijv. het Hippro-dieet om eerst wat kilo’s af te vallen en daarna een voedingsadvies gezonde voeding om te leren op gewicht te blijven. Zie voor meer informatie over het Hippro dieet www.hippro.nl